Ambachtskunst

KNOWHOW VAN VROEGER

Frans-Vlaanderen is bekend voor zijn kwaliteitsvolle ambachtskunst. Bier, textiel, kazen, … om de hoek van de markt komt u mannen en vrouwen tegen die hun schatten en hun passie voor hun streek wensen te delen.

De traditie doen voortleven ...

De ambachtskunst maakt deel uit van onze traditie. Sommige oude beroepen zijn verdwenen en hebben plaatsgemaakt voor moderne technieken. Maar ambachtslieden hebben zich gegroepeerd om hun knowhow te delen en hun passie aan de nieuwe generaties door te geven. Vandaag kunnen zij de gebaren van de ambachtslieden van vroeger nadoen en zij dragen zo bij tot het bewaren van de identiteit van Frans-Vlaanderen. Zij maken onze meubels en ons geel goud dat in onze bierglazen bruist, zij geven vorm aan onze omheiningen, zij versieren onze huizen en maken onze stoffen!

Kant

U zult misschien de gelegenheid hebben om kantwerksters te ontmoeten die aan het werk zijn in de talrijke scholen waar men de traditie van de kloskant en de naaldkant verderzet. In Merris, Steenvoorde, Hondschoote, Wormhout en in de academische kantschool van Bailleul worden lessen en ateliers aangeboden.

Het gele goud

Ambachtelijke brouwerijen maken dit gele goud, dat in onze glazen bruist. Sinds enkele jaren zijn er talrijke brouwerijen die deze activiteit weer opgenomen hebben. Amberkleurig, blond, bruin, er is keuze genoeg. Wist u dit? Frans-Vlaanderen is met de Elzas de enige streek in Frankrijk waar er nog hop gekweekt wordt. Vandaag wordt er nog door zeven families enthousiastelingen hop gekweekt op 26 hectare. Deze relatief kleine oppervlakte levert nochtans hop voor talrijke brouwerijen en microbrouwerijen in de Nord-Pas-de-Calais en in de rest van Frankrijk. Hier vindt u de gegevens van de brouwerijen uit onze streek.

De artiesten

Olieverf, aquarel, pastel of inkttekeningen, bij ons vindt u talrijke kunstschilders! In Frans-Vlaanderen zijn er veel kunstgalerieën waar de artiesten hun passie met u zullen delen. Of het nu om kubisme, om abstracte of om hedendaagse kunst gaat… er is voor ieder wat wils!

Ambachten die beschermd moeten worden!

Er bestaan bij ons nog andere kunstenaars!

De houtsnijder-ornementalist bewerkt het hout tot in de minste details, u zult verrast zijn door deze kunst waar de zorgvuldigheid zo noodzakelijk is.

Ook de techniek van de brandschilderkunst en van de mozaïekkunst zullen u verrassen: uitsnijden, vormgeven, in elkaar zetten, een echte, volwaardige kunst!

En ten slotte zijn er nog andere ambachten van vroeger, zoals de smid, de meester-tapijtwerker of de mandenmaker!

Technieken om te ontdekken

De aardewerkfabrikanten van Frans-Vlaanderen zullen u hun passie doorgeven en u de technieken van vroeger leren kennen. Sommigen onder hen organiseren ateliers voor de vorming in hun beroep.

Degene die u het meeste zal verrassen, is natuurlijk de persoon die levensgrote marionetten maakt in zijn atelier van de “gigottos automates” !

In Hondschoote vindt u de zolder van het vlas, waar men u alle stappen van het spinnen van het vlas zal uitleggen.

Er zijn zoveel ambachten en passies die u kunt ontdekken of herontdekken!

Bereid en boek uw verblijf bij onze VVV-kantoren
Toeristische Dienst "Destination Coeur de Flandre"
Bailleul - Cassel - Steenvoorde - Steenwerck
Toeristische Dienst " Haut de Flandre"
Bergues - Esquelbecq - Hondschoote - Volckerinckhove - Watten