Museum

BOEIENDE ONTDEKKINGEN

De nieuwsgierigheid zal u naar onze Musées de Flandre leiden… Schilderijen, beeldhouwwerken, taferelen uit het leven, onze musea zullen u verrassen door hun verscheidenheid en hun sfeer, zo rijk aan geschiedenis. De onderdompeling is totaal en de onderwerpen echt boeiend: u gaat van de ene ontdekking naar de andere!

BELLE
MUSEUM BENOIT DE PUYDT

Het museum van Belle is ondergebracht in een groot herenhuis in neo-Vlaamse stijl. Het museum zag het licht in 1859 dankzij een legaat van gerechtsgriffier Benoît De Puydt aan zijn geboortestad Belle. Hij was een gepassioneerd verzamelaar. Laat u verrassen door de heel bijzondere charme van dit museum en maak kennis met zijn collectie kunstvoorwerpen van de vijftiende tot de twintigste eeuw: schilderijen, beeldhouwwerk, aardewerk, kantwerk, grafische kunst en meubels.

Elke dag open van 14 tot 17.30 uur, behalve op dinsdag. Voor groepen na reservering elke dag open van 9 tot 12 uur en van 14 tot 18 uur.
Gesloten: de vier dagen van carnaval, 1 mei, 8 mei, 14 juli, 1 november, van 24 december tot en met 1 januari. Uitzonderlijk open op: paasmaandag, Hemelvaartsdag, pinkstermaandag, 15 augustus en 11 november.

24, rue du Musée De Puydt – BP9 – 59270 Belle
(+33)/(0)3 28 49 12 70
musee@ville-bailleul.fr
CASSEL
MUSEE DEPARTEMENTAL DE FLANDRE

Het Musée départemental de Flandre in Cassel, ligt in een gebouw dat een prachtig stuk erfgoed is, kan bogen op een opmerkelijke ligging en beschikt over heel wat toeristische troeven. Sinds het museum in 2010 opnieuw openging, zijn de collecties ondergebracht in het Hof van Cassel, een van de mooiste Vlaamse gebouwen in Nord-Pas de Calais. Het Musée de Flandre koestert de ambitie om de artistieke creatie in Vlaanderen in de kijker te plaatsen en is daarin uniek. De werken worden thematisch gepresenteerd, op een manier die de dialoog tussen oude werken en hedendaagse creaties bevordert en de bezoeker kennis laat maken met de rijkdom en verscheidenheid van de Vlaamse cultuur van de vijftiende eeuw tot heden, over de landsgrenzen heen. Met zijn vaste tentoonstellingsparcours, dat geregeld wordt vernieuwd, zijn belangrijke tijdelijke tentoonstellingen en zijn gevarieerde cultuurprogramma is dit museum een dynamische, levendige plek.

Open van dinsdag tot vrijdag van 10 tot 12.30 uur en van 14 tot 18 uur; op zaterdag en zondag van 10 tot 18 uur. Gesloten elke maandag en op 1 januari, 1 mei en 25 december.

26, Grand’Place - BP 38 - 59 670 CASSEL FRANKRIJK
+ 33 (0)3 59 73 45 60 / + 33 (0)3 59 73 45 59
museedeflandre@lenord.fr    

BOESCHEPE
MUSEE DE LA RADIO

Van kristalontvanger over buizenradio tot transistorradio, radio’s van hout, eboniet, bakeliet, plastic, ware salonmeubels of kleine pretentieloze toestelletjes: de in dit radiomuseum tentoongestelde modellen nodigen uit tot een reis in de tijd. Didier Parent verzamelt al twintig jaar radio’s. Hij kent hun geschiedenis op zijn duim. Door de jaren heen heeft hij meer dan twaalfhonderd modellen bijeengebracht. Het werd tijd voor hem om zijn passie te delen… Zo ontstond in 2012 in een voormalige slagerij in Boeschepe het Radiomuseum! Een collectie van ongeveer driehonderd modellen worden in voortdurende afwisseling tentoongesteld op een ruimte van in totaal honderd vierkante meter. Zowel voor deskundige amateurs als voor nieuwsgierige belangstellenden is dit museum een omweg waard!

 

Open elke zondag van 15 tot 19 uur (van 1 mei tot 31 oktober).

26, Rue de Poperinghe, 59299 Boeschepe
06 20 33 13 59
museedelaradio@hotmail.fr

BERGUES
MUSEE DU MONT DE PIETE

Het museum is gehuisvest in het voormalige pandjeshuis (de Berg van Barmhartigheid), een opmerkelijk gebouw uit 1630 dat gebouwd is door architect Wenceslas Coeberger. Het herbergt een rijke collectie schilderijen van de Vlaamse, de Italiaanse en de Franse Scholen, onder meer het beroemde ‘vedelspeler met hond’ van Georges de La Tour. Het biedt ook een rijke collectie tekeningen, die deels te zien zijn in een onlangs ingericht kunstkabinet voor grafische kunst. Er zijn elk jaar een tot twee tijdelijke tentoonstellingen.

 

 

Elke dag open van mei tot oktober (behalve op dinsdag en woensdag)*
* reservering mogelijk voor groepen.

1, rue du Mont de Piété 59380 Bergen
(+33)/(0)3 28 68 13 30
museebergues@orange.fr
ESQUELBEKE
LES GIGOTTOS AUTOMATES

In deze werkplaats worden grote automatische poppen gemaakt, die op de feesten in onze streek en elders mogen rondwandelen. Elk jaar wordt de collectie een paar exemplaren rijker – de ene nieuwigheid al verrassender dan de andere. Maak in het atelier kennis met deze vrolijke figuren!

Open: elke dag, behalve maandag en dinsdagochtend, van 10.30 tot 12 uur en van 14 tot 18 uur.

3bis, rue de Bergues 59470 Ekelsbeke
+ 33 (0)6 74 30 43 08
bdehondt@club-internet.fr
WATTEN
MAISON DES ARCHERS

In het Boogschuttershuis is een tentoonstelling te zien over boogschieten op staande wip, een typische activiteit voor Vlaanderen en Artesië. De expositie fungeert als een visitekaartje voor deze sport en schetst de geschiedenis van het boogschieten op staande wip van de oorsprong tot heden.

September tot en met juni: van dinsdag tot zaterdag open van 14 tot 17.30 uur + vrijdag en zaterdag van 10 tot 12 uur.
In juli en augustus: van dinsdag tot zaterdag open van 10 tot 12 uur en van 14 tot 17.30 uur.
Gesloten op: zondag, maandag en feestdagen.

12 rue de Dunkerque - 59143 Watten
+ 33 (0)3 21 88 27 78 /tourisme@watten.fr
STEENWERK
LA FERME AUX ORGUES

De orgelhoeve is een magische plek waar draaiorgels, grammofoons, muziekautomaten en nog veel meer toestellen vanzelf beginnen te werken. Wees gerust, niet allemaal tegelijk, in het rijk van de mechanische muziek komt ieder op zijn beurt.

Van april tot en met oktober één rondleiding (duur een uur en een kwartier) op de eerste en de derde zondag van elke maand om 15.30 uur. In schoolvakanties extra rondleidingen op woensdag om 14.30 uur. Op verzoek verjaardagsversnapering mogelijk. Voor groepen het hele jaar door na reservering.

2, Rue de L’Hollebecque 59181 STEENWERK
03 28 49 13 13
contact@lafermedesorgues.com

STEENWERK
MUSEE DE LA VIE RURALE

Een recent verleden om (opnieuw) te ontdekken in gezinsverband. Het museum van het plattelandsleven is een mooie bestemming voor een gezinsuitstap. In een grote traditionele hoeve wordt het dorpsleven in 1900 voorgesteld: winkels en werkplaatsen van ambachtslieden, landbouwactiviteiten, landelijke habitat en dagelijks leven, feest- en religieuze tradities. 1500 m² tentoonstellingsruimte, meer dan tienduizend voorwerpen, dertig activiteiten in de kijker. Het bezoek eindigt in het typische café ‘A LA GAIETE’, met streekbieren, museumbier ‘la Bénache’, traditionele spelen. In de loop van het jaar worden allerlei activiteiten opgezet: themadagen, voorstellingen, exposities, avondbezoeken…

 

 

 

 

Voor groepen: het hele jaar na reservering (vrij bezoek of rondleiding). Voor individuele personen: ’s zondags van 15 tot 19 uur van april tot november (gratis toegang). In juli, augustus en september en kortere vakanties (behalve de kerstvakantie) elke weekdag van 14 tot 18 uur. (toegang tegen betaling).

49, rue du Musée 59181 STEENWERK
+33 / (0)3 28 50 33 80
musee.steenwerck@wanadoo.fr
TERDEGHEM
MOULIN ET MUSEE RURAL DU STEENMEULEN

Deze mooie bakstenen molen, een unicum in Vlaanderen, is een bezoekje waard. Hij dateert van 1864 en is nog steeds in werking. Ter plekke kunt u ook bezichtigen:

– het Vlaamse plattelandsmuseum, waar u terugreist naar het begin van de negentiende eeuw;

– het museum van oude landbouwmachines en energie.

Elke dag, behalve de laatste zondag en maandag van de maand, open van 9 tot 12 uur en van 14 tot 18 uur.

550, route d’Eecke 59114 Terdegem
+33 / (0)3 28 48 16 10 of + 33 / (0)6 78 18 15 73
contact@steenmeulen.com

WORMHOUT
JEANNE DEVOS MUSEUM

Dit museum, dat beschut ligt in het groen, toont de wereld van fotografe Jeanne Devos, die na de oorlog de Vlaamse wegen doorkruiste om de landschappen en figuren uit deze streek, waar ze zo van hield, te vereeuwigen. Het museum ligt in een prachtig park met bomen waarvan sommige wel een eeuw oud zijn, een groene long in het hartje van de stad.

 

 

Van 1 april tot 30 november elke dag behalve op woensdag open van 14 tot 17 uur, en ook open op de eerste zondag van de maand van 15 tot 18 uur. Van 1 november tot 31 maart open op maandag, donderdag en zaterdag van 14 tot 17 uur.

17 rue de l’église 59470 Wormhout
Bureau voor toerisme: 03 28 62 81 23
Museum: 03 28 65 62 57
ot.hautsdeflandre-wormhout@laposte.net
GODEWAERSVELDE
MUSEE DE LA VIE FRONTALIERE

Het Musée de la vie frontalière roept een inmiddels vervlogen periode op en geeft ons een beeld van de vooruitgang die de afschaffing van de grenzen in 1993 heeft betekend op menselijk en cultureel vlak. De echte kern van de collectie voorwerpen en documenten die in dit museum aan bod komt, is het grensgebied van Godewaersvelde en omgeving, de bewoners, de wandelpaden, de Katsberg, de cafés, de vijvers en bossen. Het museum werd onlangs verrijkt met collecties archeologische voorwerpen die in beslag zijn genomen door de Directie Douane, namaakproducten en heel mooi ivoorwerk. Kom de lokale aard en de gulle, gezellige Vlaamse cultuur meemaken.

 

Open op vrijdag, zaterdag en zondag, van 14 tot 17 uur, van april tot en met september. Elke dag open voor groepen die hebben gereserveerd.

98, rue de Callicanes 59270 Godewaersvelde
+ 33 / (0)3 28 42 08 52
musee.godewaersvelde@wanadoo.fr
HAZEBROEK
MUSEE DES AUGUSTINS

Het stedelijk museum van Hazebroek ligt in het indrukwekkende Augustijnenklooster in typische Vlaamse renaissancestijl. Er zijn drie krachtlijnen in de collecties: regionale etnologie, met als aandachtspunten de vijf reuzen die het zinnebeeld vormen van de stad, en de reconstructie van een Vlaamse keuken; zeventiende-eeuwse schilderkunst (Rubens, Van Dyck, Teniers…); en ten slotte sacrale kunst. Dit waardevolle geheel wordt aangevuld met werken van regionale schilders en mooie negentiende-eeuwse portretten.

Openingstijden: van dinsdag tot zondag van 14 tot 17.30 uur.

Place Georges Degroote 59190 Hazebroek
+ 33 / (0)3 28 43 44 46
musee@ville-hazebrouck.fr
Bereid en boek uw verblijf bij onze VVV-kantoren
Toeristische Dienst "Destination Coeur de Flandre"
Bailleul - Cassel - Steenvoorde - Steenwerck
Toeristische Dienst " Haut de Flandre"
Bergues - Esquelbecq - Hondschoote - Volckerinckhove - Watten