De Staminees

DE GULHEID IN HET BORD

U kunt er niet omheen, de staminee is in Frans-Vlaanderen de gezellige plaats bij uitstek waar de tijd lijkt stil te staan. Plaatselijke bieren, typische gerechten en traditionele spelen, men vindt er alles om zich echt thuis te voelen.

Eertijds werden ze omschreven als « bijeenkomsten van drinkers en rokers », maar de staminees blijven trouw aan hun eerste roeping: zij brengen een bevolking samen die op zoek is naar ontspanning en authenticiteit (bron J. Messiant)

De echte staminees vindt men hier in Frans-Vlaanderen! Ze lijken misschien ouderwets, met een decor van vroeger, toch hebben deze authentieke en typisch Vlaamse ontmoetingsplaatsen de eeuwen getrotseerd door enkele mooie rimpels aan te nemen.

Frans-Vlaanderen, de diversiteit van zijn culinair erfgoed, zijn kenmerkende architecturale elementen, zijn streektaal, zijn feestcultuur: niets symboliseert al de aspecten van deze identiteit beter dan de staminees!

Een echte volkse ruimte, waar de tijd lijkt stil te staan. Men verbetert er de wereld bij een streekbier of een gerecht waarvan de naam moeilijk uit te spreken is, en dan daagt men mekaar uit bij het (her)ontdekken van houten spelen van vroeger…

Hieronder vindt u een niet-exhaustieve lijst met staminees:

Nieppe
Estaminet “Les Damoiselles”

Deze staminee is op een veldweg gelegen, en men moet de aanwijzingen goed volgen om er te geraken. Zij bevindt zich in een oude rechthoekige hoeve en u vindt er een authentiek kader met oude stallen, waar de ruiven nog aanwezig zijn en waar men op bakstenen stapt. Er worden regelmatig muzikale programma’s aangeboden. Traditionele spelen ter beschikking.

 

Open van donderdag tot zondag

656 Chemin des Damoiselles - Nieppe
+ 33 (0)3 20 30 62 08 - contact@damoiselles.com


SERCUS
Auberge le Saint Erasme

Le Saint-Érasme is een andere van die typische Vlaamse staminees. Baksteen, hout, de tegelvloer, de haard en de oude kachel dateren van 1882. De nieuwe eigenaars bieden een typische keuze aan en op de schrijflei met het menu staan lokale producten vermeld.

 

Open van woensdag tot zondag.

18 route de Blaringhem 59173 Sercus
+ 33 (0)3.28.41.85.43 - 06.78.59.97.98 - contact@estaminetsainterasme.fr

HONDEGHEM
Estaminet de l’Ancienne Maison Commune

Deze staminee bevindt zich heel dicht bij de Belgische grens. Zij werd ingericht in een typisch Vlaams huis, met zwarte en rode luiken en een voorgevel in rode baksteen. De combinatie van oud en modern zal u hier verrassen.

 

Open van donderdag tot zondag.

80, rue de Bailleul 59270 Saint-Jans-Cappel
+ 33 (0)3.28.41.39.59 - elianehardy@orange.fr

LEDRINGHEM
Estaminet ‘Le trou flamand’

Venez découvrir cet estaminet café-concert qui était auparavant la brasserie du centre de Ledringhem ! William aux fourneaux, vous concocte de bons plats maison !

 

Ouvert tous les midis, le soir le vendredi et le samedi, fermé le mercredi

2 la place 59470 Ledringhem
+ 33 (0)3.28.62.80.88 - 06.83.68.10.96 6 william.hebert@bbox.fr
METEREN
Ferme de l’Haghedoorn

De “Hagedoorn” is een vroegere varkensstal, maar deze staminee werd volledig vernieuwd en als staminee ingericht in 1988, met een typisch Vlaams decor: een indrukwekkende tapkast, verschillende soorten voorwerpen, een oude houtkachel. Elk trimester wordt er een folkavond georganiseerd.

922 rue de l'Haeghe Doorne 59270 Méteren
+ 33 (0)3.28.41.22.41 - haghedoorn@wanadoo.fr

TERDEGHEM
Estaminet ‘Het Kerk Hoek’

Wie goede bieren lust, zal hier aan zijn trekken komen. Om van de lekkere lokale producten te genieten, kunt u hier ofwel aan de toog blijven, ofwel aan een tafel gaan zitten, omringd door een typisch decor! Vergeet niet dat deze zaak deel uitmaakt van het netwerk van Cafés Rando.

Place Saint Martin 59114 Terdeghem
+ 33 (0)3.28.49.71.55 - kerkhoek@yahoo.fr

CASSEL
Estaminet ‘Het Kasteel’Hof’

Het Kasteelhof bevindt zich aan de voet van de molen van Cassel; het werd op de grondvesten van het vroegere kasteel gebouwd. Hier hebt u een prachtig panoramisch zicht op de Vlaamse vlakte! U wordt er in de watten gelegd door één van de waarden, die u verhalen zal vertellen over Frans-Vlaanderen. Ook hier zijn Vlaamse spelen tot uw beschikking.

8 rue Saint Nicolas 59670 Cassel
+ 33 (0)3.28.40.59.29 - estaminetkasteelhof@orange.fr
BERGUES
Estaminet ‘le Bruegel’

De authentieke decoratie zal u verrassen, in dit prachtige huis uit 1597 in gele baksteen (baksteen uit Bergues), waarvan de voorgevel met bloemen versierd is. Er zijn grote tafels zoals in de middeleeuwen, en het personeel bedient u in folkloristische kledij. Dit is één van die plekken in Bergues waar u niet omheen kunt!

1 rue du Marché aux Fromages 59380 Bergues
+ 33 (0)3.28.68.19.19 - contact@lebruegel.comEecke
Brasserie Saint Georges

Situé dans le centre du village, venez déguster des assiettes généreuses

Ouvert le vendredi, samedi et dimanche, midi et soir et jours fériés.
Sur réservation en semaine (minimum 10 personnes).

5 rue de Caestre 59190 Eecke
+ 33 (0)3.28.40.13.71
Godewaersvelde
Au Roi Du Potje Vleesch

Venez déguster des plats flamands et des bières mais aussi composer vos panier garni ,ou encore repartir avec des produits que vous aurez dégusté

Ouvert du mercredi au dimanche midi et soir

31 rue du Mont des Cats - 59270 Godewaersvelde
+ 33 (0)3 74 11 66 32
SAINT-JANS-CAPPEL
Estaminet de la Maison Commune

Cet estaminet se trouve à deux pas de la frontière belge. Il a été aménagé dans une maison flamande authentique. Avec ses volets aux couleurs noire et rouge et sa façade en brique rouge, vous serez surpris de l’ancien et du moderne de ce lieu.

 

Ouvert du jeudi au dimanche

80 rue de Bailleul 59270 Saint Jans Cappel
+ 33 (0)3.61.45.22.55 - contact@la-maison-commune.com

Bereid en boek uw verblijf bij onze VVV-kantoren
Toeristische Dienst "Destination Coeur de Flandre"
Bailleul - Cassel - Steenvoorde - Steenwerck
Toeristische Dienst " Haut de Flandre"
Bergues - Esquelbecq - Hondschoote - Volckerinckhove - Watten