de Vlaamse landschappen

UITZONDERLIJK PANORAMA

Ontdek dit merkwaardig gebied dat door een zeer bijzonder reliëf gekenmerkt wordt. Wanneer u bij ons verblijft, zult u tot 176 meter kunnen klimmen, maar ook tot -2 m afdalen!

De Flandre Maritime (Zee-Vlaanderen)

Land veroverd op de zee. Zee-Vlaanderen ligt op zeeniveau, soms zelfs eronder, en werd reeds vanaf de XIIde eeuw drooggelegd om
landbouwgrond op de zee te veroveren. Indien u zich naar les Moëres (de Moeren) begeeft, bevindt u zich 2 m onder de zeespiegel. De «wateringues» (afwateringen), dit wil zeggen het netwerk van kanalen en grachten die door de sluizen en de sluisjes gereguleerd worden, vormen een typisch kenmerk van het landschap van de zeevlakte. Een kleine raad: ga naar de vroegere kustlijn in Merckeghem, zo zult u de omvang kunnen beoordelen van het titanenwerk dat de drooglegging was. Het panorama op 180 graden is
echt de omweg waard. Water en zand zijn in dit gebied overal aanwezig. De begroeiing is schaars, daarom noemt men het ook Blootland. Deze geologie heeft eveneens een ander typisch patrimonium voortgebracht, dat vooral in Bergues of in Hondschoote opvalt. De bijzondere kleur van de huizen uit « zandbakstenen » waarvan de inwoners gebruik gemaakt hebben, geeft aan deze steden een okerkleur.

Heuvels, wallenlandschappen en bosjes

De Monts de Flandre strekken zich uit van oost naar west, van Watten tot de Mont Noir, en lopen in België ten einde. Zij vormen met Zee-Vlaanderen een echte breuk in het landschap. De vegetatie is hier zeer aanwezig, daarom noemt men deze sector ook het Houtland.
De Monts de Flandre steken zelden uit boven 150 meter hoogte. Het is dus een uitstekende gelegenheid om op de fiets te stappen en de « bergen » van Watten (72 m), van de Mont des Cats (164 m), van de Mont de Boeschèpe (139 m) of van de Mont Noir (150 m) te ontdekken. En indien u graag een uitstap naar België doet, dan kunt u zelfs vanaf deze laatste berg met een stoeltjeslift naar de Rodeberg gaan. Het hoogste punt is natuurlijk de Mont Cassel met zijn 176 meter, wat een onontkoombaar doorgangspunt is om een
panorama van 360 graden te ontdekken over heel Frans-Vlaanderen, ja zelfs, wanneer de weersomstandigheden het toelaten, tot de streek rond Duinkerke in het noorden en de slakkenbergen van het steenkoolbekken in het zuiden.

Het Vlaamse moeras

een merkwaardige getuige van de menselijke organisatie Zin om het laatste nog bebouwde moeras van Frankrijk te bezoeken? Het Marais audomarois (moeras van Sint-Omaars), dat door de mens georganiseerd tot een uitgebreid netwerk van zeer dichte kanalen, biedt u deze mogelijkheid. Het ligt in het westen van het gebied en strekt zich uit over een deel van het Pays de Flandre (Noordpeene, Watten, Saint-Momelin (Sint-Mommelingen), Nieurlet (Nieuwerleet)). Het werd in 2013 door de Unesco ingeschreven op de lijst van biosfeerreservaten. De mens heeft zich kunnen aanpassen in dit op het eerste gezicht vijandige gebied, vermits er nu nog groenten geproduceerd worden en het dankzij de boten van de Brouckailler zelfs mogelijk is een boottocht te maken in het gebied.

Bereid en boek uw verblijf bij onze VVV-kantoren
Toeristische Dienst "Destination Coeur de Flandre"
Bailleul - Cassel - Steenvoorde - Steenwerck
Toeristische Dienst " Haut de Flandre"
Bergues - Esquelbecq - Hondschoote - Volckerinckhove - Watten